Ilość porcji to: 18 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka: Suma wymienników (WM) = 1.81, w tym procent WBT = 36, WW = 1.15, WBT = 0.65, kcal = 103.33, węglowodany = 208.8g, błonnik = 0.9g, białko = 30g, tłuszcz = 117.3g Składniki 2 jaja (100g) 6 łyżek wody 150g mąki gryczanej (9 łyżek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli np. różowej 100g czekolady gorzkiej bez cukru i mleka (u mnie słodzona stewią) 70ml (1/3 szklanki) napoju (mleka) roślinnego ziarenka z ½ laski wanilii 60g oleju kokosowego (3 łyżki) 25g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka) 1 pełna szklanka (200g) świeżych jagód opcjonalnie 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu Wykonanie Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Ewentualnie polej ciasto dodatkową porcją rozpuszczonej gorzkiej czekolady ze stewią czy innym zamiennikiem cukru lub posyp pudrem z ksylitolu lub erytolu. Keks w wersji bez glutenu, bez mleka i bez dodatku cukru, ale nadal smaczny i zdrowo – słodki. Keks przygotowałam z dodatkiem rozpuszczonej czekolady, ale nie jest to brownie (czytaj – nie jest to zakalec 😉 ). Ciasto możesz polać rozpuszczoną czekoladą lub posyp pudrem z ksylitolu/erytrolu. Ciasto z czekoladą i sezonowymi owocami jest dobre na pogodę i na niepogodę. Jeżeli lubisz słodsze wypieki to dodaj ksylitol lub erytrol w ilości 2-3 łyżek. Według mnie i mojego cukrzyka ciasto jest delikatnie słodkie, wręcz wytrawne bo słodzone tylko czekoladą z dodatkiem stewii. Siemię zalej 1/2 szklanki gorącej wody, pozostaw na ok 15 minut, następnie dodaj do ciasta. Siemię zalej 1/2 szklanki gorącej wody, pozostaw na ok 15 minut, następnie dodaj do ciasta. 2. Jagody z powodzeniem możesz zastąpić np. borówkami lub czarnymi porzeczkami. Gryczany keks z czekoladą i jagodami (bez cukru, glutenu i mleka) Wytrawne, słodzone czekoladą ze stewią smakuje lepiej od klasycznej wersji z cukrem i mąką pszenną. Jeżeli ciasto po tym czasie będzie nadal mokre to piecz je jeszcze ok 10 minut. Sprawdź szpikulcem lub drewnianym patyczkiem (np. takim do sushi) czy ciasto jest gotowe. Wersja wegańska lub dla alergika Jaja zastąp 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego.