BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM

Kasia
Ciasta
05.01.2018 22:52
BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM

Wykonanie: - do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu, odstawiamy - w misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, na koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy - w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy - do masy żółtkowej dodajemy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy, następnie dodajemy mak i znowu mieszamy, aż do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie jeszcze raz mieszamy i przekładamy do formy (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia - teraz w równych odstępach układamy kuli marcepanowe - brownie pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC , po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim brownie jeszcze parę minut - gotowe brownie polewamy polewą czekoladową. Składniki (forma24x28cm): - 215g mleka - 105g masła - 160g gorzkiej czekolady - ½ łyżeczki przyprawy do pierników - 35g ciemnego kakao - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) - 4 jajka ( osobno białka i żółtka) - szczypta soli - 115g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125g maku ( nie mielonego) - 135g kulek z marcepanu Polewa: - 40 g masła - 120 g gorzkiej czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2018/01/brownie-z-makiem-i-marcepanem.html