Składniki na spód (tortownica o średnicy 26-28 cm): 130 g mąki 20 g kakao 1 szczypta soli 65 g cukru 75 g masła Masa serowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 300 g gorzkiej czekolady szczypta chili w proszku 700 g twarogu (mielony o zawartości 7-10% tłuszczu) 300 g mascarpone 220 g cukru trzcinowego 20 g mąki 5 jajek (wielkość L) szczypta soli Polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki masła orzechowego szczypta soli opcjonalnie posiekane orzeszki ziemne i sól w płatkach Piec w kąpieli wodnej (na poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą) przez ok. 45 minut, do czasu aż boki sernika się zetną, a środek będzie delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Sernik słodko słony to propozycja na intensywnie czekoladowy sernik z dodatkiem soli i chili, które idealnie podkręcają jego smak. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 C. Kremówkę zagotować w niewielkim garnku. Przed podaniem roztopić w kąpieli wodnej: czekoladę z masłem orzechowym i solą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Dodać roztopione masło i łyżką dokładnie zagnieść ciasto (nie łączy się w zbitą kulę). Opcjonalnie udekorować posiekanymi orzeszkami ziemnymi i solą w płatkach. Smacznego! Całość zwieńczona jest polewą z czekolady i masła orzechowego.