Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23×33 cm): 500 g mąki pszennej tortowej 2 jajka (wielkość L) 200 g gęstej śmietany 18% 125 g roztopionego i przestudzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść gładkie ciasto (można to zrobić ręcznie, ale ciasto jest dość klejące). Składniki na krem: 800 ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 250 g masła 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 250 ml gęstej śmietany 18% 100 g białej czekolady opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki * Masło rozpuścić z mlekiem i cukrami. Kiedy masa na wierzchu będzie zimna zetrzeć na nią białą czekoladę na dużych oczkach tarki i przełożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. * Podzielić na 4 równe części i każdą z nich rozwałkować na cienkie placki wielkości blachy, delikatnie podsypując mąką. Masę podzielić na 4 części (u mnie 3 równe do przełożenia i 1 mniejsza na wierzch ciasta) i przełożyć upieczone spody. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10 minut, uważając, aby za mocno się nie spiekło i pozostało jasne. Mieszać jeszcze minutę na ogniu, a następnie odstawić na kilka minut. Jeśli nie przepadacie za słodkimi wypiekami blaty można również posmarować dżemem z czarnej porzeczki (przed nałożeniem kremu).