Uwielbiam pierogi w każdej postaci i z każdym możliwym farszem, czy to na słono czy na słodko. Pieczone pierogi z mięsem mielonym, kukurydzą - przepis krok po kroku Wykonanie: Do kubka z ciepłym mlekiem dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. U nas na święta królowały pierożki z kapustą oraz grzybami, a także ruskie (które wprost kocham!). Przygotowałam pieczone z ciasta drożdżowego wraz z farszem z mięsa mielonego. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia foremce, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy startą mozzarellą. Na imprezie jednak nie podaje się ich w takiej postaci, więc przygotowałam dla znajomych całkiem inną odmianę pierogów. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, a także rozczyn oliwę z oliwek, wodę oraz przyprawy. Wkładamy do piekarnika na 22-25 minut w temp. 190 stopni.