Przepis na: Rogaliki drożdżowe Przygotowanie: 70 min Pieczenie: 25 min Łącznie: 95 min Składniki: Rozczyn: 25 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka Ciasto: 1 żółtko 1 jajko 80 g cukru białego ok. 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 520 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła Dodatkowo: roztrzepane jajko konfitura z jeżyn Stovit lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka konfitury z jeżyn, ok. 2-3 łyżki wody garść orzechów włoskich, pekan lub ziemnych Do osobnego naczynia wsypujemy ok. 520 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, masę jajeczną, 100 g miękkiego masła oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Krok 1 Do kubka kruszymy 25 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml ciepłego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Ja proponuję wykonać różowy lukier (3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka konfitury z jeżyn, ok. 2-3 łyżki wody). Przed Wami mój najnowszy przepis na rogaliki drożdżowe z konfiturą z jeżyn, różowym lukrem i posiekanymi orzeszkami. W osobnym naczyniu miksujemy 1 żółtko, 1 jajko i 80 g cukru przez dosłownie minutkę aż powstanie jasna masa jajeczna. Krok 2 Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka itp.) Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe możecie nadziać marmoladą, twarogiem, budyniem, kremem czekoladowym, czy tak jak ja konfiturą z jeżyn marki Stovit. Nakładamy na podstawę trójkąta łyżeczkę gęstej konfitury i zwijamy ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie miało jak wypłynąć ze środka) w kształt rogalika. Jeśli lubicie nowości, to koniecznie spróbujcie także z tej samej firmy konfiturę z czerwonych owoców (malina i porzeczka) bez polepszaczy i konserwantów. Do ich przygotowania możesz użyć drożdży świeżych jak i suszonych (instant), tylko wtedy trzeba ich dać ok. 12 g.