Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

kardamonovy
Obiad
02.01.2018 9:49
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (ja użyłam żytnich) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu pół pęczka koperku 1 jajko 300 ml wody 400 ml passaty pomidorowej szczypta cukru sól pieprz Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego otręby, startą cebulę, rozdrobniony czosnek, rozmaryn, poszatkowany koperek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy pulpeciki (jeżeli mięso klei się do dłoni, zwilżcie ręce zimną wodą), mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Od dzisiaj (no dobra, od jutra) znowu zaczynamy odżywiać się zdrowo, więc na pewno jeszcze do nich wrócę. Następnie dolewamy do nich passatę, dodajemy cukier, sól i pieprz, wszystko gotujemy około 15 minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Wrzucamy je do wody i gotujemy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu można je wymieszać. Trochę obawiałam się, że otręby będą za bardzo wyczuwalne, ale nic z tych rzeczy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/pulpety-z-indyka-w-sosie-pomidorowym/