Kulebiak z kapustą i grzybami

Patrycja
Przekąski
01.01.2018 15:11
Kulebiak z kapustą i grzybami

Z przepisu wyszły mi dwa kulebiaki, które upiekłam na blaszce o wymiarach 27/37 cm. Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, mleko 3 szklanki, margaryna 10 dag, drożdże 5 dag, cukier 0,5 łyżki, sól 1 łyżka, farsz: kapusta kiszona odciśnięta 1 kg, grzyby suszone 5 dag, cebula duża 1 szt, kminek mielony 1 łyżka, sos sojowy 3 łyżki, pieprz ziołowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko do posmarowania kulebiaków 1 szt, Kulebiaki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 st. C i piec 45-60 min. aż wierzch będzie złocisty, a włożony w środek patyczek będzie suchy. Gotowe ciasto wkładamy do miski obsypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 40 min. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby i układamy je na kulebiakach. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto. Do kapusty dodajemy posiekane grzyby, sos sojowy i przyprawiamy farsz do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe kulebiaki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Kawałek ciasta możemy zostawić na zrobienie ozdób.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/01/kulebiak-z-kapusta-i-grzybami.html