Przepis
Składniki
ciasto:
100 g jasnego brązowego cukru
80 g masła
4 łyżki miodu
300 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 jajko
krem orzechowy:
120 g orzechów ziemnych, niesolonych
250 g mascarpone
100 g białej czekolady, rozpuszczonej
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Masło rozpuszczamy z cukrem i miodem, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z sola i sodą. Dodajemy rozpuszczone masło i jajko, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6 równych części i każdą rozwałkowujemy na podłużny placek o wymiarach ok. 35x10 cm. Pieczemy każdy placek przez ok. 7-10 min, do złotobrązowego koloru. Wyjmujemy delikatnie i studzimy, ciepłe placki są bardzo miękkie, twardnieją przy stygnięciu.
Przygotowujemy krem. Orzechy mielimy. Mascarpone ucieramy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Dodajemy zmielone orzechy i mieszamy do połączenia się. Masą przekładamy placki, a wierzch ciasta posypujemy dodatkowo posiekanymi orzechami i wkładamy do lodówki. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.