Ciasto miodownik

Krzysztof
Przepisy
06.02.2014 18:21
Ciasto miodownik

Przepis

Składniki

ciasto:

100 g jasnego brązowego cukru

80 g masła

4 łyżki miodu

300 g mąki

szczypta soli

1 łyżeczka sody

1 jajko

krem orzechowy:

120 g orzechów ziemnych, niesolonych

250 g mascarpone

100 g białej czekolady, rozpuszczonej

Nagrzewamy piekarnik do 180C.

Masło rozpuszczamy z cukrem i miodem, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z sola i sodą. Dodajemy rozpuszczone masło i jajko, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6 równych części i każdą rozwałkowujemy na podłużny placek o wymiarach ok. 35x10 cm. Pieczemy każdy placek przez ok. 7-10 min, do złotobrązowego koloru. Wyjmujemy delikatnie i studzimy, ciepłe placki są bardzo miękkie, twardnieją przy stygnięciu.

Przygotowujemy krem. Orzechy mielimy. Mascarpone ucieramy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Dodajemy zmielone orzechy i mieszamy do połączenia się. Masą przekładamy placki, a wierzch ciasta posypujemy dodatkowo posiekanymi orzechami i wkładamy do lodówki. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.