Szarlotka ekspresowa

Aleksandra
Ciasta
14.11.2017 10:09
Szarlotka ekspresowa

UWAGA: Jeżeli wolicie, możecie mniejszą część ciasta po prostu zetrzeć na tarce na wierzch szarlotki, lecz wtedy tę część ciasta należy włożyć do zamrażalnika, zamiast do lodówki ( zamrożone będzie się lepiej ścierało na tarce ). ;). Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 250 g masła, zimnego 50 g smalcu, zimnego 2 żółtka 100 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto: jabłka prażone ze słoika - około 1500 g cynamon do smaku Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Drugą część ciasta z lodówki również rozwałkować, z ciasta wyciąć paski i ułożyć je na jabłkach w formie kratki. Obie części ciasta lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Do kruchego ciasta dodałam troszkę smalcu - dzięki niemu ciasto jest tak kruchutkie, że wprost rozpływa się w ustach :). Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie ). A jeśli kruche ciasto przygotujecie wieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Bo jej wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę...pod warunkiem, że macie pod ręką prażone jabłka w słoiku :).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/11/szarlotka-ekspresowa.html