Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą

Magdalena
Ciasta
30.12.2017 19:07
Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą

Składniki: (na tortownicę 26 cm) 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 4 krople aromatu – u mnie migdałowy Emix 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix 220 g masła lub margaryny 1 całe jajko klasy M 3 żółtka jaj klasy M 1 słoik jabłka prażonego z cukrem trzcinowym 900 ml (gęste) cukier puder do oprószenia ciasta mała garść płatków migdałowych Emix do posypania po wierzchu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto znów wkładamy do piekarnika i pieczemy aż wierzch ładnie się zarumieni – u mnie około 40 minut, ale czas pieczenia zależy od piekarnika (należy obserwować ciasto, bo może być już wcześniej gotowe). Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy, posiekane masło (lub margarynę), jedno całe jajko i 3 żółtka. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. A jeśli akurat nie lubicie kawy, to w szerokiej ofercie Tea Rebels na pewno znajdziecie nie jedną pyszną herbatę. Następnie wyciągamy formę z piekarnika, nakładamy łyżką nasze prażone jabłka, lekko ugniatamy. Na wierzch układamy łatki z pozostałej ilości ciasta. Na sylwestrowym przyjęciu, zresztą jak na każdym innym spotkaniu nie może zabraknąć słodkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/szybka-szarlotka-na-kruchym-ciescie-z-migdalowa-nuta/