Pulled pork, długo pieczona wieprzowina Czas przygotowania: ok. 16 godzin Składniki: 2 - 2,30 kg tłustawej łopatki wieprzowej Solanka: ok. 1 - 1,5 litra wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Marynata BBQ: 3 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu Worchester 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki brązowego cukru Wykonanie: W letniej wodzie rozpuszczamy sól. Jednym z typowych dań tego kulinarnego trendu są ciepłe kanapki z pulled pork, czyli z postrzępioną długo pieczona wieprzowiną z dodatkiem sosów i warzyw. Furgonetki z jedzeniem nieodzownie łączą się i kojarzą z food street’em, czyli jedzeniem, które wyszło wprost na ulicę. Popularne stały się także zloty food truców, jest to o tyle fajne, że w jednym miejscu możemy spróbować różnych rodzajów kuchni. Podajemy z dodatkiem warzyw w formie gorącej kanapki lub zawinięte w tortillę. Restauracje na kółkach podbiły polskie podniebienia i wcale nie jest dziwne to, że pojawia się ich coraz więcej na naszych ulicach. Często koło furgonetek pojawiają się ławki, leżaki i stoliki, wtedy możemy usiąść i spokojnie delektować się hamburgerem czy lodami. Cieszą się one popularnością przez cały rok, choć oczywiście największe kolejki zauważymy przy nich w sezonie wiosenno-letnim. W międzyczasie w misce mieszamy składniki na marynatę.