Np czosnkowym lub majonezowo-ketchupowym z ostrą cebulką. 2 jajka 4 – 6 łyżek śmietanki 30% sól, pieprz pieprz cayenne 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 100 g sera cheddar olej do smażenia Do miski dajemy całe jajka, śmietanę oraz sól i pieprz. Paluchy smażę przez kilka minut na średnim ogniu – jeśli będziecie smażyć na dużym ogniu, paluchy z zewnątrz szybko się zarumienią, a w środku pozostaną surowe. I pomimo iż są kaloryczne i do najlżejszych nie należą, to są tak pyszne, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa;) Paluszki smażymy na średnim ogniu, ze wszystkich stron na złoto. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia oraz starty na drobnych oczkach tarki ser. Udostępnij Zapisz Od kiedy pierwszy raz je przygotowałam, stały się jedną z moich ulubionych przekąsek na ciepło. Właśnie – paluszki smakiem przypominają… hmm chyba najbliżej im do pewnego rodzaju serowych chrupek. Nie wiem czy to najtrafniejsze określenie, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.