Chleb zaplatany o smaku pizzy

Śniadania
27.12.2017 18:21
Chleb zaplatany o smaku pizzy

I zaczynamy przeplatanie (wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest): przełóż paski jeden pod drugimi uformuj wstaw w tym miejscu roladkę z małego kawałka ciasta ponownie przełóż długie paski przeplatając jeden pod drugim wstaw drugą roladkę przepleć obok niej długimi paskami wstaw ostatnią roladę przepleć końce długich pasków i sklej je ze sobą Gotową przeplatankę przełóż do keksówki wyłożone papierem do pieczenia (użyłam 34×9 cm) i wstaw do piekarnika (zimnego). Z uwagi na dodatki ten chleb jest znacznie bardziej sycący od tradycyjnego, znacznie smaczniejszy – bo to chleb pizzowy, aromatyczny (za sprawą ziół w cieście), a przy tym świetnie się nadaje (samodzielnie czy z sosem/keczupem) do lunchboxa na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Następnie wyłącz piekarnik, na wierzchu posyp startym serem i wstaw chleb jeszcze raz na około 10 minut – dzięki temu ser się rozpuści, a chleb po wyjęciu będzie mięciutki i nie będzie miał na wierzchu suchej skorupy. Chleb pizzowy z salami, który zaplotłam na kształt chałki, z różyczkami w środku tego przeplatania – prawda, że efektownie? ciepłej wody 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka oleju 1 łyżeczka przyprawy do pizzy 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru kilka plasterków salami 2 łyżki startego drobno sera żółtego passata pomidorowa/koncentrat pomidorowy suszona bazylia pierz do smaku Pasek posmaruj passatą pomidorową (lub koncentratem), oprósz pieprzem i bazylią, i na połowie ułóż plasterki salami (ja miałam duże, więc przecięłam na pół i układałam naprzemiennie obok siebie). Ten chleb w smaku przypomina zarówno pizzę z salami (przepis na pizzę), jak i rollsy pizzowe z ciasta francuskiego. Mniejsze kawałki też rozwałkuj na długie, wąskie paski ( około 25×5 cm), tak samo posmaruj, przypraw i rozłóż salami, ale zwiń w “roladkę. Jestem przekonana, że dzieci będą zachwycone (moje były), dorośli również 🙂 PRZEPIS NA CHLEB PIZZOWY Z SALAMI Składniki: 3,5 szkl. Ciasto włóż do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 50 minut w ciepłe miejsce. Jeśli nie masz pomysłu na posiłek do pudełka lub leniwe, weekendowe śniadanie to polecam właśnie ten chleb. Bardzo prosta rzecz, banalna wręcz, a efekt daje bardzo okazały i na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam 😀

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/09/chleb-pizzowy-z-salami/