- Czas gotowania: 30 min
Składniki
500 ml mleka skondensowanego
150 gram masła
1 szklanka cukru trzcinowego
½ łyżki cukru waniliowego
Przepis
Mleko skondensowane, masło, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy umieszczamy w rondelku.
Tak połączone składniki mieszamy ze sobą i gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż nasza masa zgęstnieje. W trakcie gotowanie musimy cały czas mieszać masę oraz uważać, aby się nie przypaliła.
Gdy już masa krówkowa uzyska odpowiednią konsystencję przelewamy ją do prostokątnego naczynia dokładnie wyłożonego folią spożywczą.
Tak przygotowaną formę z ostudzoną masą wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy już masa krówkowa zastygnie wyciągamy ją z formy i kroimy na małe kawałki.
Tak przygotowane krówki zawijamy w papier i gotowe.