Domowe krówki - Smak dzieciństwa

Ewelina
Desery
27.12.2017 17:03
Domowe krówki - Smak dzieciństwa
  • Czas gotowania: 30 min

Składniki

500 ml mleka skondensowanego

150 gram masła

1 szklanka cukru trzcinowego

½ łyżki cukru waniliowego

Przepis

Mleko skondensowane, masło, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy umieszczamy w rondelku.

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #1

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #2

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #3

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #4
Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #5

Tak połączone składniki mieszamy ze sobą i gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż nasza masa zgęstnieje. W trakcie gotowanie musimy cały czas mieszać masę oraz uważać, aby się nie przypaliła.

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #6

Gdy już masa krówkowa uzyska odpowiednią konsystencję przelewamy ją do prostokątnego naczynia dokładnie wyłożonego folią spożywczą.

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #7

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #8

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #9

Tak przygotowaną formę z ostudzoną masą wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy już masa krówkowa zastygnie wyciągamy ją z formy i kroimy na małe kawałki.

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #10

Tak przygotowane krówki zawijamy w papier i gotowe.

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #11

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #12

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #13

Zdjęcie Domowe krówki - Smak dzieciństwa #14