Nie lubię na przykład, gdy jest za dużo majonezu (sałatka na zdjęciach poniżej ma cienką warstwę, ale mi się ścianka łyżką wysmarowała;)), dlatego zawsze staram się ją robić tak samo – tak jak nam w domu smakuje najbardziej. Składniki: 1 duża pierś kurczaka sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny) ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik) 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu kapusta pekińska (1 mała lub 1/3 dużej główki) 1/2 op. przyprawy do gyrosa 2-3 łyżki oleju Ta sałatka to stały punkt w moim “programie, bo wszyscy się nią zajadają 🙂 smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką – sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak i zwykłą kolację czy przekąskę do pracy 🙂 Smażymy na rozgrzanym oleju, a gdy będzie prawie gotowa wsypujemy przyprawę do gyrosa i dokładnie mieszamy – tak aby każdy kawałek był idealnie obtoczony w przyprawie. Sałatka gyros jest bardzo popularna i jest wiele przepisów na nią.