Składniki 150 g suszonych śliwek 120 g miodu 50 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka 100 g cukru brązowego 2 łyżeczki sody 300 g mąki pszennej 1/4 szklanki mleka wierzch 1 łyżka masła 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru brązowego Z przepisem na piernik z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. posiekane orzechy nerkowca Wykonanie Śliwki kroimy na połówki, przekładamy do miseczki, zalewamy rumem lub wódką. Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku, ciepłą polewą polewamy wystudzony piernik. Śliwki odsączamy z alkoholu, obtaczamyw mące i przekładamy do masy, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Po krótkim połączeniu się składników wlewamy mleko i dodajemy resztę mąki. W rondelku podgrzewamy masło, miód i przyprawę do piernika. Miksujemy na wolnych obrotach. Miksujemy na wolnych obrotach.