Babeczki czekoladowe z mandarynką Składniki: na 8 większych babeczek (takich jak na zdjęciu) na spód 5 łyżek płatków jaglanych 1 łyżka kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy piernikowej i cynamonu inne ulubione słodzidło do smaku lub sam miód Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej 1/2 szklanki kaszy manny szczypta przyprawy do piernika i cynamonu cukier lub inne słodzidło do smaku odrobina proszku do pieczenia i sody skórka starta z jednej większej mandarynki dodatki dowolna czekolada mandarynki posypka (u mnie kulki kakaowo-waniliowe) 🎄 ✩✩✩ ✩✩✩ Jak tam przygotowania do świąt? Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. U mnie ostatnie tygodnie były bardzo intensywne, ale na szczęście mogę wreszcie odsapnąć i podzielić się z Wami nowym przepisem. Jeśli poszukujecie miłej odmiany dla serników, makowców i innych kalorycznych pyszności, to przychodzę do Was z uroczymi babeczkami czekoladowymi - są tak śliczne, że mogą posłużyć również jako ozdoba czy dodatek do prezentu. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy do uzyskania gładkiej polewy.