Składniki: - 250 g filetów śledziowych a la matjas* - 3 łyżki cieciorki z puszki - 2 ogórki konserwowe POLONAISE - 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki - 2 pełne łyżki majonezu - świeżo mielony czarny pieprz do smaku - mała szczypta soli ziołowej do smaku *jeśli użyjecie lekko solonych śledzi (dostępne w sklepach) sałatka będzie jeszcze szybsza, wystarczy je wówczas moczyć około 30 minut Przygotowanie: Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Do naszych śledzi dodajemy 3 łyżki cieciorki z puszki, 2 pokrojone ogórki konserwowe, posiekaną zieloną pietruszkę i majonez. Sałatka idealna dla wielbicieli śledzi oraz dla “zabieganych, którzy na przygotowanie swoich świątecznych dań mają naprawdę mało czasu. Jeśli szukacie pysznej i szybkiej w przygotowaniu sałatki na świąteczny stół polecam Wam sałatkę śledziową z cieciorką i ogórkiem.