Przygotowanie: 60 minut Pieczenie: 50 minut Koszt: Tanie Składniki: biszkopt ▸3 szklanki mąki orkiszowej ▸pół szklanki wiórek kokosowych ▸pół szklanki oleju ▸1,5 szklanki maślanki w temp. pokojowej ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸1,5 łyżeczki sody ▸3 jaja w temp. pokojowej ▸3 łyżki słodzika/cukru masa ▸2.5 szklanki mleka ▸1 budyń toffi bez cukru ▸150 g wiórek kokosowych ▸3 łyżeczki płatków ryżowych* polewa ▸3 łyżki dżemu wiśniowego/truskawkowego (u mnie bez cukru oczywiście) Możecie spokojnie robić je w obu formach na tej samej ilości składników👍 Nie wystraszcie się ich ilością, bo na pewno większość będziecie mieli na co dzień w kuchni, dzięki czemu nie trzeba specjalnie robić zakupów na ten double coconut cake😍 A zrobienie trwa półtorej godzinki z pieczeniem i jest łatwe🍰 Chodziło za mną ostatnio coś mega kokosowego i takim sposobem wymyśliłam sobie kokosowy placek z kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika (co oczywiście polecam wykorzystać). Przelewamy w formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni masa W pół szklanki mleka roztrzepujemy budyń (nie gotujemy tego). ▸4 łyżki wody ▸1 łyżeczka kakao (dla intensywności smaku możecie dać 1 płaską łyżkę) Dodajemy do nich w takiej kolejności resztę składników ciągle mieszając:mąka, wiórki, olej, proszek do pieczenia, maślankę a w niej rozpuszczoną sodę. Biszkopt kroimy na pół,przekładamy masą, polewamy polewą, posypujemy wiórkami i do lodówki na minimum 3 godz.