EKSPRESOWY PIERNIK (PRZEPIS UNIWERSALNY)

Magdalena
Boże Narodzenie
22.12.2017 21:17
EKSPRESOWY PIERNIK (PRZEPIS UNIWERSALNY)

Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 100 g masła - 1 szklanka maślanki - 3 łyżki miodu - 1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g) - 1 op. przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g gorzkiej czekolady - 1 łyżka masła - posypka dekoracyjna Wykonanie: Rada: Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy 200 g powideł śliwkowych plus 2 łyżki kakao lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady. Rada: Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy 200 g powideł śliwkowych plus 2 łyżki kakao lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady. I - PIERNIK Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. I - PIERNIK Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. U mnie właśnie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polewę czekoladową, a wierzch zdobimy posypką dekoracyjną. Gotową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polewę czekoladową, a wierzch zdobimy posypką dekoracyjną. Gotową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/12/ekspresowy-piernik.html