Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 200 ml bulionu wołowego (lub wody) 1 puszka lub 400g krojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 250 g ugotowanej fasoli czerwonej 100 g ugotowanej kukurydzy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego (zmielona) 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz oliwa do smażenia Sposób wykonania: Cebulę kroimy drobno i podsmażamy chwilę na łyżce oliwy. Dodajemy wołowinę i wszystko smażymy przez kilka minut do usmażenia mięsa rozdzielając je przy tym drewnianą szpatułką lub łyżką na mniejsze kawałki. Dziś dzielę się z Wami przepisem na jedną z takich potraw – chilli con carne. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli oraz słodką paprykę i całość podsmażamy jeszcze chwilę. Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej na bazie mięsa mielonego, pomidorów i chilli. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając.