Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym Składniki: 250 g filetów ze śledzia a la matjas 1 ogórek kiszony 1 mała czerwona cebula 7-8 łyżek Wielkopolskiego Oleju Rydzowego SemCo świeżo mielony czarny pieprz do smaku odrobina soli do smaku Przygotowanie: Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Dodajemy pokrojoną na półplasterki czerwoną cebulą (wcześniej umieszczam ją na sitku i przelewam wrzątkiem) i pokrojonego w kostkę ogórka. Olej zawiera ca 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1. Dziś polecam Wam świątecznego śledzika z ogóreczkiem w oleju rydzowym. Tłoczony na zimno Wielkopolski Olej Rydzowy charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, czysty, swoisty aromat i ruda barwa. Po tym czasie kroimy je na około 1 cm kawałki i przekładamy do miseczki.