Bo przecież jak coś jest smaczne to po co to zmieniać 😀 Klasyczny zakwas na barszcz czerwony Składniki: około 1 kg buraków czerwonych średniej wielkości główka czosnku kromka razowego pieczywa Buraki obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki (ćwiartki). Słoik przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym, w cieple na około 4-5 dni. Ten przepis na zakwas na barszcz czerwony jest bardzo tradycyjny. Pamiętajcie jednak, że zakwas dodajemy do barszczu na samym końcu i krótko podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia bo straci kolor). To już ostatni moment na przygotowanie zakwasu na barszcz! W przeciwieństwie do żuru, zakwasu na barszcz NIE mieszamy! Po 4-5 dniach barszcz zaczyna ładnie pachnieć, to znak że jest już gotowy. Ważne jest aby nigdy nie zamykać szczelnie słoika z zakwasem bo zakończy to proces fermentacji! Musi on bowiem spędzić około 4-5 dni w ciepłym miejscu. Nie zawiera on żadnych przypraw (te bowiem dodajemy dopiero podczas gotowania barszczu) ani soli.