Łosoś wędzony w sianie !

Ulla
Boże Narodzenie
22.12.2017 10:27
Łosoś wędzony w sianie !

Na desce rozkładamy folię spożywczą i posypujemy ją obficie mieszanką soli, cukru i kolendry na to kładziemy łososia i obsypujemy naszą mieszanką, całość dokładnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do głębokiego naczynia i wstawiamy na 48 godzin do lodówki ( uwaga z łososia wypłynie woda ) Łosoś wędzony w palonym sianie 50 dkg łososia surowego ( u mnie płat ) 10 łyżek soli 6 łyżek cukru 1 łyżka mielonej kolendry siano ( około 2 garści ) Odstawiamy formę i czekamy aż siano się wypali i ostygnie, potem kruszymy resztki ze spalonego siana i smarujemy nim łososia, do uzyskania czarnej warstwy na górze łososia. Przekładamy do metalowej formy i przykrywamy sianem, siano podpalamy ( nie powinno się palić dużym ogniem, więc można to zrobić w kuchni – ja być wstawiła naczynie do pustej komory zlewu, możesz to zrobić na balkonie). Łososia wędzonego w palonym sianie miałam okazję spróbować kilka dni temu podczas pokazu kulinarnego Karola Okrasy – (o pokazie opowiem Wam już niedługo.). Po tym czasie wyjmujemy łososia z lodówki, dokładnie opłukujemy go z mieszanki i osuszamy ręcznikiem papierowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchnianawzgorzu.pl/losos-wedzony-w-palonym-sianie/