Składniki: (na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) - 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak) - 500 g herbatników - 400 ml śmietany 30% - 2 opakowania śnieżki lub śmietan-fix (u mnie śnieżka) - 50 - 70 g gorzkiej czekolady - 500 ml mleka - 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g) - 2/3 szklanki cukru - 200 g masła - 2 - 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Do tej pory większość ciast, które przygotowywałam, wymagało pieczenia, ale czasami po prostu idę na skróty i w ramach wygodnictwa lub jak kto woli z powodu lenistwa, robię je z półproduktów i bez pieczenia. Ciasto 3 bit właśnie takie jest, chociaż nie wiem, dlaczego wcześniej je omijałam i myślałam, że jest bardzo słodkie i zbyt kremowe, a na prawdę w smaku jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy. - Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę. - Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszane budynie, na wolnym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić. Ciasto 3 bit jest naprawdę szybkie do przygotowania, a podane na deser znika jako pierwsze i goście proszą o dokładkę.