Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: ¼ główki kapusty (około 300 g) 25 g suszonych grzybów 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka maggi Przygotowanie: Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Posolić 3. Kapustę zalać wrzątkiem i gotować 4. Kapustę odcedzić i dusić na maśle 5. Zalać wrzątkiem (0koło 500 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Dodać kapustę i dusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając. Grzyby przelać wodą kilku krotnie, a następnie gotować 30 minut w 300 ml wody. A w dzień Wigilii wrzucam do wrzącej wody na 2 minuty i są gotowe. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką Poprzedni 1 z 10 Następny A Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki. Moja rada: Często robiąc pierogi przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje je krócej (3 minuty) i zamrażam. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka.