Składniki (na około 40 sztuk): - 160g margaryny lub masła - 80g cukru - pół opakowania cukru waniliowego - 320g mąki pszennej - szczypta soli - 1 jajko - 1 płaska łyżka śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy (np. do piernika) lub olejki zapachowe - lukier, dodatki do dekoracji Masło, cukier, cukier waniliowy, sól, przyprawy, proszek do pieczenia oraz mąkę rozetrzyj ze sobą. Ciasto należy rozwałkować na tyle grubo aby wycięte foremką kształty nie rozrywały się, ale cieniej niż chcemy aby ciastko wyglądało po upieczeniu. Piecz 15 minut (pierwsza partia zazwyczaj piecze się nieco dłużej, druga zaś nieco krócej - warto zatem monitorować wygląd ciasteczek). Moje to wersja waniliowo-piernikowa, Wy możecie jednak skusić się na dodatek zapachu pomarańczowego czy też innych przypraw. Czy Wy też nie macie ostatnio na nic czasu i giniecie w przedświątecznym nawale obowiązków?