Jedynym minusem jest to, że podczas pieczenia w kuchni unosi się zapach amoniaku co dla niektórych jest uciążliwe. składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 250 g masła 2 łyżki cukru waniliowego 120 g cukru 3 żółtka 100 g śmietany 18 % ( ok 4 łyżki ) 20 g amoniaku gruby cukier do posypania białko do posmarowania Składniki przygotować wcześniej aby były w temperatudze pokojowej. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-60 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec na złoty kolor ok 10 minut. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Do wykrawania ciastek najlepiej użyć jakiś dużych foremek lub szklanki bo ciastka podczas pieczenia bardzo rosną i gubią swój dokładny kształt.