Do małego rondelka z grubym dnem wsypujemy warstwę cukru trzcinowego (np. 1/3 -1/2 szklanki, jednak na nitki wykorzystamy go niewiele). Zanurzamy w karmelu drewnianą łyżkę, kładziemy ją na talerzu, po chwili podnosimy i sprawdzamy czy tworzą się nitki. Podgrzewamy cukier aż zgęstnieje i zmieni barwę na ciemniejszą (nie można go przypalić, bo stanie się gorzki). Kiedy masa lekko przestygnie przy pomocy widelca tworzymy cienkie nitki układając je pomiędzy palcami i nadając im odpowiedni kształt. Co jakiś czas sprawdzamy czy powstają nitki z karmelu. Dodajemy 200 g śmietany kremówki dokładnie mieszając, aby powstał gładki jednolity krem. Podgrzewamy mieszając i zdejmujemy z ognia. Ubijamy na sztywno resztę schłodzonej śmietany kremówki. Zdobimy deser karmelowymi nitkami i gwiazdkami z masy cukrowej.