Tęczowy deser

Ewelina
Desery
24.09.2014 19:18
Tęczowy deser

Przepis

Dzisiaj propozycja na prosty, ale efektowny deser. Nie dla niecierpliwych, bo trzeba czekać, aż stężeją kolejne warstwy, ale za to dla liczących kalorie w sam raz, bo galaretki chyba nie są zbyt tuczące. Deser bardzo ładnie się prezentuje, można użyć więcej kolorów galaretek, wtedy będzie jeszcze piękniejszy. W taki pochmurny dzień, jak dziś ten tęczowy deser na pewno poprawi Wam samopoczucie. A co jest potrzebne do jego przygotowania ?

Galaretki w trzech kontrastowych kolorach a do białych warstw: jogurt naturalny, serek homogenizowany (tak mniej więcej po 1 szklance), cukier puder, żelatyna.

Galaretki przyrządzamy według opisu na opakowaniu. Do szklanek wlałam najpierw zieloną galaretkę (agrestową) i włożyłam do lodówki. Po stężeniu wlałam ostrożnie białą warstwę, a zrobiłam ją mieszając pół na pół jogurt z serkiem, dodałam cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wody. Znowu do lodówki, następnie galaretka czerwona (truskawkowa), znowu lodówka, potem biała warstwa, lodówka i na końcu żółta galaretka (cytrynowa) oraz lodówka. Dowolnie udekorować i mamy piękny deser.