Sałatka szuba - śledzie pod pierzynką - 5 filetów śledzia ala matjas - cebula - 3 ogórki kiszone - 3 jajka na twardo - 2 ziemniaki - 3 niewielkie buraki ugotowane albo buraczki marynowane np tarte domowe - 2-3 łyżki majonezu - niecała szklanka jogurtu - sól - świeżo mielony pieprz Filety śledziowe wymoczyć w wodzie albo mleku przez kilka godzin. Sałatkę układać warstwami w misce lub szklaneczkach w kolejności: - śledzie - sos jogurtowy - pieprz - cebula - ogórki - ziemniaki - sos jogurtowy - pieprz - buraki - sos jogurtowy - białka jajek - żółtka jajek - pieprz A jeśli zamienimy gotowane buraki na marynowane zdecydowanie zyska na smaku. Sałatka warstwowa ze śledziami i buraczkami, doskonała na święta i przyjęcia, czy na przekąskę do pracy. Ogórki, i ziemniaki, buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.