Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami składniki: - 100 g mąki owsianej - 100 g mielonych migdałów - 2 jajka - 0,5 szklanki jogurtu greckiego - 100 g miodu - 2 łyżki oleju kokosowego - 100 g daktyli (około 8 sztuk) - 100 g suszonej żurawiny - 50 g orzechów laskowych - 1 jabłko - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej wykonanie: W miseczce łączymy suche składniki: mąkę, migdały, gałkę, cynamon i sodę. Kilka już razy zdarzyło się jednak tak, że gdy uważane przeze mnie za słodkie ciasto zanosiłam na jakieś wspólne imprezy to słyszałam, że chyba zapomniałam o cukrze. Ciasto bardzo przyjemne w smaku, wilgotne czyli takie jak lubię, choć dla mnie osobiście bardzo słodkie. Jeśli ktoś, nie dba o jego ilość i jakość w diecie to moje tradycyjne ciasto może okazać się mało słodkie. Taka propozycja nie zdarza się zbyt często, ale to ciasto wychodzi z domu więc ma być słodkie. Piekąc je dla nas użyję mniej miodu aby nie było tak mocno słodkie, daktyle zapewnią odpowiednią ilość słodyczy. Smutna prawda jest taka, że zniewoleni słodkim smakiem wielu z nas musi zjeść bardzo dużo cukru by poczuć słodycz. Nie używam tu białego czy brązowego cukru, zamiast tego jest miód i daktyle.