Spód: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 100 g masła lub margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 żółtko Masa makowa: - 400 g suchego mielonego maku - 1 3/4 szklanki ciepłego mleka - 2 jajka + białko, które zostało od spodu - 1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki bułki tartej - 3 krople aromatu migdałowego - 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe) - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej Masa serowa: - 1 kg białego mielonego sera twarogowego (ma być prawdziwy ser, a nie coś, co go udaje) - 5 jajek - 1 szklanka cukru pudru - 100 g masła - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 - 3 krople aromatu pomarańczowego Lukier: - 10 łyżek cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki gorącej wody - Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mak, aromat migdałowy, bułkę tartą i bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na około 10 minut, aby napęczniały). Ser ma smakować jak ser, jeśli nie macie sprawdzonego sera twarogowego, to najlepiej kupić ser biały tłusty lub półtłusty w kawałku i zmielić go 2 razy w maszynce. Jeśli nie mamy suchego mielonego maku, to zwykły mak zalać mlekiem (ewentualnie dodać wody, aby całkowicie był pokryty płynem) i gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając około 30 minut, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie. Do ciasta makowo-serowego, należy użyć dobrej jakości białego sera twarogowego, gdyż z rzadkiego, mazistego wiaderkowego o dziwnym składzie nie otrzymamy odpowiedniej struktury i smaku ciasta. Masa serowa: - Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo ser. - Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do foremki, wyrównać i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto makowo-serowe piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika tak, aby góra i dół równomiernie się zapiekały. Spód: - Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto makowo-serowe jest aromatyczne, delikatnie wilgotne, o zwartej strukturze i wyraźnym smaku sera i maku. Po wystudzeniu mak 2 razy zmielić w maszynce o drobnym sitku. - Następnie dodać aromat i skórkę pomarańczową i ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.