Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4-6 kotletów) ok 1 l mleka 2 cebule 2 jajka bułka tarta mąka pszenna sól pieprz smalec do smażenia Mięso pokroić na grube kotlety. Nigdy tak nie robiłam, tradycyjnie marynując tylko w soli, pierzu i czosnku, dlatego postanowiłam wykorzystać ten sposób i powiem wam ze od tego czasu inaczej już nie robię. I nikt od tego nie umrze, tym bardziej jeśli się taki kotlet zje raz na miesiąc albo i rzadziej. Kotlety panierować standardowo najpierw w mące, potem w jajku a następnie w bułce tartej. Oglądając jeden z programów Kuchennych rewolucji zobaczyłam kotlety schabowe, które przed smażeniem marynowane były w mleku i cebuli. Jeśli zrobimy to wcześniej bułka tarta nasiąknie sokami z mięsa i nie usmaży się dobrze. ale to ma być smalec, nie olej, nie masło. Dzięki temu mięso jest jędrniejsze a sam kotlet nie jest wysuszony. Kotlety ułożyć w misce, przekładając je cebulą, doprawiając solą i pieprzem. Każdy z nich dokładnie rozbić na dość duże i cienkie kotlety. Nigdy też nie dociskamy mięsa ani do mąki, ani do bułki. Tylko smalec nada kotletowi ten smak i chrupkość, za którą od lat kochamy schabowe.