Ciasto 3bit

Krzysztof
Ciasta
19.04.2014 21:11
Ciasto 3bit

Przepis

Masa budyniowa

0,5 l mleka

kostka margaryny (może być też masło)

3/4 szklanki cukru

2 czubate łyżki mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki kartoflanki

Masa śmietanowa

750 ml śmietany kremówki 30%

3 śmietan-fixy

3 łyżeczki cukru

żelatyna

+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

2. Na blaszce układamy warrstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami.

Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczam 10g w niewielkiej ilości gorącej wody).

Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.

Źródło: http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/11/3-bit-ciasto-bez-pieczenia.html