Ciasto 3 Bit

Ewelina
Ciasta
10.11.2014 10:22
Ciasto 3 Bit

Przepis

Ciasto 3 Bit

Wyśmienite ciasto na każdą okazję! Bez pieczenia, bez skomplikowanych czynności. Zamiast biszkoptu - herbatniki. Można kupić gotową masę krówkową, wtedy czas przygotowania jeszcze się skróci. Wierzch można polać polewą czekoladową, u mnie starta czekolada. Ciasto lekkie, smaczne, efektowne. Polecam!

Ciasto 3 Bit

Składniki na blaszkę 26x26cm:

6 małych opakowań herbatników maślanych

Na masę krówkową:

puszka mleka skondensowanego lub gotowa masa krówkowa

Na masę budyniową:

1 margaryna

1 budyń waniliowy

0,5 l mleka

3 łyżki cukru

Na masę śmietanową:

0,5 l śmietanki kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masa krówkowa: mleko skondensowane gotujemy 2 godziny (gotową masę również musimy chwilę potrzymać we wrzątku, żeby lepiej się rozsmarowała). Na kwadratową tortownicę wykładamy herbatniki i na nie wylewamy jeszcze ciepłą masę z mleka skondensowanego. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i odkładamy do ostygnięcia.

Masa budyniowa: budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. Wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną.

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody, po kilku minutach lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy razem. Wykładamy na herbatniki.

Ciasto schładzamy w lodówce minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc, wtedy herbatniki zmiękną. Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą. Lekkie i smaczne!!!