Warzywa powinny być al dente, w razie potrzeby potrzymać je na patelni trochę dłużej. - Komosa po tym czasie powinna być już prawie gotowa – wystarczy ją lekko posolić i dodać kurkumę, dokładnie wymieszać i zostawić na małym ogniu, żeby doszła. Składniki: - marchewka - papryka - brokuł - komosa ryżowa (quinoa) - orzechy nerkowca - sól - kurkuma - garam masala - nierafinowany olej rzepakowy Wykonanie: - Nerkowce zalać wodą i namoczyć parę godzin (można to zrobić poprzedniego dnia i moczyć je w lodówce). Jeżeli robicie to danie do odgrzania następnego dnia albo do zabrania na wynos, to można pominąć namaczanie orzechów – zmiękną podczas przechowywania gotowego dania w lodówce. Dorzucić paprykę i dusić kolejne 5 minut, następnie dorzucić brokuła i dusić jeszcze 5 minut w razie potrzeby dolewając wody. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, dlatego to danie często towarzyszyło mi podczas zajęć na uczelni ?. Do tego idealnie komponuje się kasza jaglana albo – jak w poniższym przepisie – komosa ryżowa. Oddzielić różyczki brokuła, podzielić na mniejsze kawałki, łodygę obrać ze zdrewniałej skórki i pokroić na kawałki.