Na początku przejrzałam internet w poszukiwaniu najlepszego receptury na ciasto na patyku, ale w prawie każdym przepisie podstawowym składnikiem było upieczone ciasto czekoladowe, którego oczywiście na daną chwilę nie miałam. Przyznam się wam, że na kilka tygodni zapomniałam na śmierć o tych ciastkach, aż do wczoraj kiedy wpadły mi w oko foremki do ciastek kulek Cakepops ZOBACZ TU. Bardzo mi zależało, aby ciasteczka na patyku czekały na Zosię po powrocie z przedszkola. Dobrze jest dodać odrobinę ok 50 ml słodkiej śmietany, aby masa była rzadsza wtedy łatwiej będzie nam oblewać ciastka na patyku. Ciastko na patyku dobrze jest przed nadzianiem ciastka zmoczyć patyczek w czekoladzie, a następnie schłodzić w lodówce. Przepis krok po kroku: Do przygotowania tych smakołyków potrzebujemy: 80 g cukru 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka L 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej Tylko trzeba to zrobić dosyć mocno, ale z wyczuciem 😉 Ciasta wystarczy na 24 ciastka. Skróconą wersję mojego przepisu znajdziecie tu –> CIASTO NA PATYKU Mamo zrobisz mi ciasto na patyku? Ciasto na patyku. Mamy wtedy pewność, że ciasto nie spadnie z patyczka.