Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS

Bogumiła
Obiad
15.12.2017 13:20
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS

Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS Ryba w cieście z domowymi frytkami Składniki: Ryba: 400g filetów z dorsza bez skóry 200g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby 250g zimnej wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia Frytki: 800g dużych ziemniaków 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól Fish and chips, czyli ryba z frytkami to najbardziej popularne danie w Wielkiej Brytanii, podawane niegdyś w zwiniętej gazecie. Dorsz smażony w cieście, podawany w towarzystwie chrupiących ciętych ziemniaków, króluje również na naszej rodzimej krainie Mazurach. Pokrój w dość grube frytki, następnie podgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty aby zmiękły ale trzymały swój kształt. Krok 6: Dorsza oprósz mąką, smaż w rozgrzanym głębokim oleju przez około 5-6 minut, aż będzie chrupiący i złoty. Krok 5: W misce wymieszaj mąkę, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, kurkumę aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram. Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli. Kiedy brakuje czasu lub zasobów finansowych, wybieramy z dzieciakami inną formę turystyki tzw. turystykę palcem po mapie. Zosia zawsze chciała pojechać do Anglii aby zobaczyć Big Bena ale na razie się tam nie wybieramy. Ostudzone frytki rozłóż na papierze do pieczenia, posmaruj oliwą i dopraw solą. Rybę podawaj od razu z domowymi frytkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/ryba-w-ciescie-domowymi-frytkami/