Ciasto Arabeska - Seromakowiec

Ewelina
Ciasta
15.12.2017 17:58
Ciasto Arabeska - Seromakowiec

Składniki

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

125 gram margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 żółtka

3 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę makową:

3 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki masy makowej

2 łyżki orzechów włoskich zmielonych

2 łyżki bułki tartej

9 ml aromatu migdałowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 gram rodzynek

1 łyżka miodu

Masa serowa:

1 kg sera na sernik

200 gram masła

1 szklanka cukru

5 żółtek

1 opakowanie budyniu waniliowego

2 łyżeczki kaszy mannej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Rozmiar blachy: 24cmx28cm

Przepis

Przygotowanie ciasta:

Dwie szklanki mąki, pół szklanki cukru, 125 gram margaryny, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, dwa żółtka oraz trzy łyżki śmietany łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #1

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #2

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #3

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #4

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #5

Przygotowanie masy makowej:

W osobnej misce miksujemy trzy jajka z dodatkiem szklanki cukru. Gdy nasza masa będzie już puszysta dodajemy do niej 2 szklanki wcześniej zaparzonego, odcedzonego i dwukrotnie zmielonego maku. Kolejne składniki, które dodajemy do masy to dwie łyżki zmielonych orzechów włoskich, dwie łyżki bułki tartej, aromat migdałowy, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100 gram rodzynek oraz jedną łyżkę miodu. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy.

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #6

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #7

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #8

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #9

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #10

Przygotowanie masy serowej:

Masło ucieramy z jedną szklanką cukru oraz pięcioma żółtkami. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo ser cały czas miksując. W trakcie miksowania dodajemy również opakowanie budyniu, dwie łyżeczki kaszy mannej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz rodzynki. Całość po dodaniu rodzynek mieszamy za pomocą łyżki.

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #11

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #12

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #13

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #14

Ostateczne przygotowanie ciasta:

Na upieczony i ostudzony spód ciasta wylewamy w pierwszej kolejności masę makową oraz masę serową. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 60 minut w 150 stopniach.

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #15

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #16

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #17

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #18

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #19

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #20

I gotowe.

Ciasto dodatkowo możemy polac czekoladą i posypać rodzynkami.
Ciasto jest pyszne! Idealnie na święta Bożego Narodzenia.

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #21

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #22

Zdjęcie Ciasto Arabeska - Seromakowiec #23