Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 piersi drobiowe, bez kości i skóry (jeśli nie lubisz), pokrojone w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ¼ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 papryka, pokrojona w plasterki 1 szklanka grzybów pokrojonych w grube plasterki lub ćwiartki(4-5 pieczarek) 200 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami, pokrojone na trzy części, łodygi i czubki oddzielnie ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy 1 garść szpinaku baby 1 ½ szklanki ulubionego sosu pomidorowego, domowego lub ze sklepu ½ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki świeżej bazylii, posiekanej sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie (Tefal Cuisine Companion): Do pojemnika wyposażonego w mieszadło wlej olej, włóż kurczaka i uruchom program P1 slow cook. tips separated ¼ cup red wine 1 handful halved cherry tomatoes 1 tablespoon capers, drained 1 handful of baby spinach 1 ½ cups marinara sauce, homemade or store bought ½ cup chicken stock ½ cup fresh basil, chopped salt, pepper and sugar to taste Preparation (Tefal Cuisine Companion): Add the oil and the chicken into the bowl fitted with stirrer and launch the P1 slow cook program. Ingredients: 2 tablespoons vegetable oil 2 boneless, skinless chicken breasts, cut into thick cubes 1 medium onion, chopped 3 cloves garlic, thinly sliced ¼ teaspoon red pepper flakes 1 teaspoon dried oregano 1 medium bell pepper, sliced 1 cup mushrooms, sliced 200 g asparagus, trimmed, chopped into thirds, Add the onion, garlic, red pepper flakes, oregano, bell peppers, asparagus stalks and mushrooms to the pot and season them with a pinch of salt and pepper. Sauté 4-5 minutes until softened, next add the wine and cook 2-3 minutes until reduced, scraping up the brown bits from the bottom of the pan. After the beep check the seasoning, and if vageteables are tender, serve with crusty bread. Enjoy! Preparation (tarditional): Heat the oil in large and deep pan over medium high heat. Season the chicken with salt and pepper and add them to the pan and cook on each side until browned, about 4 minutes. Podsmażaj przez 4-5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, dodaj wino i gotuj zdrapując podsmażone drobinki z dna patelni przez 2-3 minuty, aż wino prawie odparuje. Po sygnale dodaj cebulę, czosnek, chilli, oregano, paprykę, grzyby, łodygi szparagów (nie czubki) i wino i ponownie włącz program P1 slow cook. After the beep add onion, garlic, red pepper flakes,oregano, bell pepper, mushrooms, asparagus stalks (not tips) Przygotowanie klasyczne: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kurczaka i obsmaż doprawionego solą i pieprzem kurczaka do zarumienienia. After the beep add chicken stock, marinara sauce and launch P2 slow cook program for 20 minutes. Zawsze robię go więcej i zamrażam w formie porcji na jeden talerz żeby poratować się obiadem w momentach niemocy twórczej 🙂 After 10 minutes press pause, add tomatoes, capers, asparagus tips, basil and spinach, season with salt, pepper and sugar and start again. Po sygnale dodaj bulion i sos pomidorowy i uruchom program P2 slow cook na 20 minut. Dodaj kurczaka ponownie do patelni, przykryj patelnię i gotuj całość przez około 10 minut, aż kurczak przestanie być surowy w środku. W razie konieczności włącz P2 slow cook na kilka minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji warzyw. A podana z chrupiącym chlebkiem na pewno nie skończy się na jednej porcji. Przygotowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy pokroić wszystko, wrzucać w odpowiednim momencie i na końcu doprawić.