Nagrody otrzymują: Toffee – za krótką, zwięzła i jednocześnie zabawną odpowiedź, która nie pozostawia żadnych wątpliwości co do tego, że Król świątecznych wypieków może być tylko jeden ; ) an2405 – za apetyczny opis ciasta, (od razu nabrałam na nie ochoty : ) ) które jest jednym z symboli Bożego Narodzenia i zawsze smakuje wyjątkowo muchowa – za odpowiedź, która z miejsca przekonała moje pociechy i taka wersja sernika mogłaby zostać również naszym świątecznym hitem ; ) Składniki na serową masę: 500 g twarogu półtłustego 2 jajka (wielkość L) 220 g śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 opakowania przyprawy do sernika Kamis 100 g pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia) Składniki na czekoladowy spód (tortownica o średnicy 21 cm): 75 g masła 20 g kakao 130 g mąki pszennej 65 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika Kamis szczypta soli himalajskiej Kamis Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Składniki na kruszonkę: 75 g masła 20 g kakao 130 g mąki pszennej 1 szczypta cynamonu Kamis 65 g cukru trzcinowego Obłędny kruchy spód z piernikową nutą, masa serowa z dodatkiem pierniczków i przepyszna kruszonka, niezwykle aromatyczna za sprawą tajemnego składnika jakim jest cynamon Kamis, który świetnie podkręca jej kakaowy smak. Pamiętajcie, że obecnie trwa promocja z marką Kamis i przy zakupie ich dowolnych produktów za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w Kolporter do odebrania są prześliczne puszki. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie: Jakie jest Twoje ulubione świąteczne ciasto? Wpis powstał przy współpracy z Kamis Kochani, bardzo Wam dziękuję za tak liczny udział w konkursie : ) Sernik jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak na pewno zachwyci Waszych gości i sprawi, że cały dom będzie pachniał Świętami : ) Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Mam, więc dziś dla Was połączenie idealne – sernik z pierniczkami, który jestem pewna, będzie hitem nadchodzących Świąt : ) Pierniczki pokroić w mniejsze kawałki, wcisnąć w masę serową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez 10 minut. Im mocniej ugnieciemy ciasto, tym spód będzie bardziej kruchy po upieczeniu.