- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Ciastka:
250 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru z wanilią
2 białka jaj klasy L
1 łyżka mąki pszennej
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
1-2 łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżki masła
Dodatkowo:
70 g płatków migdałowych
Przepis
Ciastka:
Do migdałów dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, mąkę oraz białka. Wszystko razem mieszamy. Ciasto powinno konsystencją przypominać marcepan. Z ciasta formujemy wałeczki o długości 12 - 15 cm. Każdy wałeczek obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy wałeczki formując z nich laski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15-18 minut. Upieczone ciastka studzimy.
Polewa:
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Końcówki ciastek zanurzamy w polewie i układamy na kratce do zastygnięcia.