Migdałowe gwiazdki

Anna

Boże Narodzenie

13.12.2017 11:22

Migdałowe gwiazdki

Składniki: - 2 szklanki mąki, - pół kostki masła, - pół szklanki cukru pudru, - 2 żółtka, - 1 jajko (roztrzepane do nabłyszczenia ciasteczek), - ew. 2 łyżki śmietany, - szczypta soli, - 1 opakowanie cukru migdałowego ok. 16 g/odrobina aromatu migdałowego, - garść zmielonych migdałów. Wykonanie: Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy do tego cukier z żółtkami, szczyptę soli, cukier migdałowy. Gdy jest za suche dodajemy śmietanę, w odwrotnej sytuacji dodajemy więcej mąki. Pieczemy ok. 10 min. w 180°C do zarumienienia na złoty kolor. Aby nasze ciasteczka ładnie błyszczały, górę pokrywamy roztrzepanym jajkiem, a następnie sypiemy odrobinę zmielonych migdałów. , cudownie migdałowe ciasteczka gwiazdki sprawdzą się idealnie na święta. Formujemy kulę, schładzamy ją ok. 30 min w lodówce.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/12/migdaowe-gwiazdki.html