Przepis
Składniki:
100g masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 żółtko
50g mąki pszennej
50g mąki kukurydzianej
50g mielonych migdałów*
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz mielone migdały.
Masło ucieramy do białości. Miksując, dodajemy cukier, sól oraz żółtko. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Nakładamy ciasto do maszynki i wyciskamy ciasteczka na papier do pieczenia** lub bezpośrednio na blachę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut (do zrumienienia).
*Jeśli nie mamy mielonych migdałów, możemy rozdrobnić całe migdały w malakserze ;)
**Warto przytrzymywać papier ręką.