Polecam też wykorzystać szpinak świeży, który zapewni nam intensywniejszy kolor ciasta. 250 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku 2 jajka 1/2 łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej pieprz 20 g mąki pszennej około 100-120 g łososia wędzonego na zimno serek Almette (śmietankowy lub chrzanowy) Powstałą masę rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (u mnie z wyposażenia piekarnika, ale nie rozprowadzam masy po całości!). Nie mogło więc też w okresie okołoświątecznym zabraknąć jej i u mnie na blogu. Aby roladka smakowała jak należy, trzeba łososia rozłożyć cienką warstwą, nie na zakładkę. Rolada jaką widzicie na pierwszym zdjęciu jest jednak wykonana w niewłaściwy sposób 😉 Odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy w rozdrabniaczu na gładką masę. Po tym czasie ciasto przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę, papierem do góry. Białko ubijamy w niedużym naczyniu na sztywną pianę. Ta rolada ze szpinakiem, serkiem kanapkowym i wędzonym łososiem to HIT na imprezowy stół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Pamiętajmy również, by nie przesuszyć samego ciasta, tak by nie pękało nam podczas zawijania.