Sernik chałwowy z kajmakiem

Bogumiła
Boże Narodzenie
13.12.2017 11:55
Sernik chałwowy z kajmakiem

Składniki: Spód: 1 opakowanie 100 g herbatników np. maślanych 80 g roztopionego masła Masa twarogowa: 500g sera twarogowego np. z wiaderka 200g śmietanki 36% 200g chałwy np. waniliowej 1/3 szklanki cukru drobnego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki mąki np. pszennej Polewa kajmakowa 200 g kajmaku z puszki 60 ml śmietany 30% Krok 1: Po pierwsze herbatniki z rozpuszczonym masłem zmiel na gładką masę. Więcej więcej przepisów na serniki i inne ciasta zapraszam >> TUTAJ << Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawiaj naczynia z woda tylko ustaw parę na 25%, termoobieg i piecz 50 min 160oC. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami z pewnością zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki z pewnością kojarzą się z Bożym Narodzeniem. W związku z tym postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Na koniec dajcie znać w komentarzu pod przepisem, czy sernik skradł Wasze podniebienia. Podsumowując dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Na koniec wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki. Następnie podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż składniki się połączą. Krok 8: Na koniec polewą polej sernik i posyp prażonymi płatkami migdałów. Następnie żółtko, jajko i cukier utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/sernik-chalwowy-kajmakiem/