Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy: – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z ryżem PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela angielskiego – 10 ziaren czarnego pieprzu – 2-3 listki laurowe – 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego – 3-4 łyżki śmietany 18% – 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz Ile gotować rosół – ten z kurczakiem potrzebuje min 30-40 minut, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane, ale możesz robić to na niewielkim ogniu wydłużając czas gotowania, będzie lepszy. Do miseczki ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszaj, a po połączeniu składników ponownie dodaj 2-3 łyżki zupy. Całość zalej wodą tak aby przykryła składniki, dodaj przyprawy: ziele angielskie,pieprz w ziarnach, liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Zagotuj rosół, a kiedy zacznie się gotować wybieraj szumowiny z rosołu, aby zupa była bardziej klarowna. Podawaj zupę z ugotowanym ryżem z dodatkiem odrobiny posiekanej natki pietruszki. Moja dzisiejsza pomidorowa jest intensywna w smaku i tym razem nie zabielałam ją śmietaną. Ale skoro tu trafiłeś, zapewne wybierasz wersję z ryżem.