Oto kilka moich przepisów: – kotlet schabowy – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem puree ziemniaczane – przepis podstawowy Przygotowanie: 20-30 minut Składniki: – pół kilograma ziemniaków – 3 łyżki masła – 50 ml mleka lub rzadszej śmietany – 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze części, zalejcie wodą, posólcie i gotujcie aż staną się miękkie. W zależności od oczekiwanego efektu do rozdrobnienia ziemniaków możecie użyć specjalnego tłuczka (ziemniaki mogą być wtedy lekko grudkowate), praski (praska do ziemniaków usunie grudki i nada jednolitą konsystencję) lub końcówki blendującej miksera (przy tym sposobie pure ma najbardziej aksamitną strukturę i jest nieco lepiące. Nie jestem zwolennikiem ponownego stawiania ich na gazie w celu odparowania, tym bardziej że zaraz dodacie do nich dodatki aby te zrobiły się bardziej wilgotne. Jeśli do ziemniaków używacie specjalnej praski to mleko i masło dodajcie na końcu, już po sprasowaniu ziemniaków. Aby skrócić czas gotowania możecie ziemniaki pokroić w naprawdę małe kawałki, wtedy gotowanie może zająć jedynie 15 minut. Zachęcam do wypróbowania wszystkich wspomnianych sposobów i wybrania tego który Wam najbardziej odpowiada, lub dopasowywania formy puree do przygotowywanej potrawy.